sm md lg xl
ST

Lead scoring – när du vill ta nästa steg

Fredrik Hansson Copywriter/Senior Partner april 27, 2020

Många kampanjer går ut på att skapa leads. Det är en bra början, men det går att göra så mycket mer. Det är där lead scoring kommer in i bilden.

Lead scoring handlar om att du poängsätter dina inkommande kundprospekt. Vid en viss poängnivå är ditt prospekt kvalificerat för marknadsavdelningen (MQL; Marketing Qualified Leads) och ytterligare en nivå upp tar säljavdelningen vid (SQL; Sales Qualified Leads).

Ett kundprospekt kan få poäng för att han eller hon har öppnat ett nyhetsbrev, laddat ned ett whitepaper eller valt att fylla i ett kontaktformulär för att boka ett möte. Antalet poäng beror på var i köpresan prospektet befinner sig och vad personen i fråga gör. Stäm gärna av med säljkåren när du gör din poängsättning. De vet vad som triggar någon att bli kund – och att inte bli det.

Måste man då alltid utgå från säljtratten? Inte nödvändigtvis. Du kan testa att gå rakt på sak i din första kampanjenhet och uppmana till köp. De som är redo att köpa kanske gör det och når direkt maxpoäng i systemet. Övriga leads kan du sedan bearbeta som vanligt.

Det kan också finnas skäl att utdela negativa poäng. Till exempel om ett lead kommer från ett företag som inte passar in i din målbild gällande exempelvis omsättning och behov. En del besökare på en hemsida kan inledningsvis se ut som leads, men vid närmare analys visa sig vara en talang som söker jobb.

Att arbeta med leads från start till mål är ett spännande arbete. Du ser resultatet av dina insatser och lär dig vad som fungerar och vad som inte gör det. Du vinner också pluspoäng internt på ditt företag. Är det någon som företagsledningar och bolagsägare gillar, så är det den som vet hur man systematiskt skapar affärer.